Jong geleerd

Ik wil graag even een idee aan u pitchen. Bizidee. Deze ondernemingsplanwedstrijd is een initiatief van de Vlaamse overheid om ondernemerschap in Vlaanderen te stimuleren. De deelnemers kunnen een jaar lang inspirerende workshops en lezingen bijwonen en krijgen tools aangereikt om hun ondernemersdroom te realiseren. Enige voorwaarden? Minstens 18 jaar oud zijn en een krachtig ondernemingsplan hebben. Op dinsdag 16 december overhandig ik de hoofdprijs van 15.000 euro aan de deelnemer met het beste plan.

Ik geloof dat je nooit te oud of te jong bent om ondernemer te worden. En ik moedig elk doordacht initiatief aan dat aanzet tot ondernemerszin. Daarom heb ik het mentorschap van de Bizidee-editie van volgend jaar aanvaard. Ik kijk er nu al naar uit om alle gedreven deelnemers te ondersteunen en begeleiden!

Oud zeer

De vraag om het mentorschap op te nemen, zette me wel aan het denken. Ondernemers zijn de motor van onze economie. Zonder hen zijn er geen bedrijven en is er dus geen werkgelegenheid. Ondernemers leiden geen eenvoudig leven, maar wel eentje dat boeiend en uitdagend is. Het is dus verwonderlijk dat niet meer mensen kiezen voor een zelfstandig bestaan. Moeten we de oorzaak zoeken in onze aangeboren conservatieve houding? Want Vlamingen staan niet echt bekend als de grote avonturiers …

Of is er een andere reden? Het is namelijk duidelijk dat het zwaartepunt in ons onderwijs en onze opleidingstrajecten niet bij het ondernemerschap ligt. Studenten worden gestimuleerd om werknemer te worden. Een oud zeer. Tel daarbij op dat opleidingen vaak eenzijdig gericht zijn op kennis waarbij managementvaardigheden of ondernemerschap weinig of niet aan bod komen, en één plus één wordt twee. Onbegrijpelijk! En een gemiste kans. Zeker omdat bepaalde beroepen zich sowieso binnen een zelfstandig kader zullen afspelen. Denk maar aan de vrije beroepers en freelancers. Jong geleerd is oud gedaan, dus waarom geven we het ondernemerschap geen prominentere plaats in het curriculum?

Met lef en overtuiging

Het aantal starters is gelukkig stabiel gebleven de laatste jaren. Toch hebben we nood aan meer mensen met een gezonde dosis lef en een onmetelijke overtuiging die de stap naar het afwisselende en uitdagende ondernemersleven zetten. Zo geven we zuurstof aan de economie. Het is natuurlijk te gemakkelijk om alleen ons onderwijssysteem met de vinger te wijzen. Ondernemerschap stimuleren is een joint venture waarin onderwijs, overheid, ondernemers en samenleving de verantwoordelijkheid delen. Maar zeg nu zelf: is er iets mooiers dan mensen die geloven in zichzelf, te zien groeien terwijl ze hun eigen bedrijf uitbouwen? Een beeld waar ik graag mijn steentje toe bijdraag. En ik hoop u ook.

Deel dit bericht:

Ook interessant:

Benieuwd wat Hilde Peerlings nog meer te bieden heeft?

Aanbod

Media

Blog

Aanpak