De eindmeet over, en terug naar start

Heel wat zenuwachtige leerlingen, studenten en ouders wachten deze week op de studieresultaten. Een superspannende tijd na een lange en stresserende examenperiode. Elk jaar in juni herbeleef ik weer een beetje mijn eigen studententijd … ook al is dat ondertussen een hele tijd geleden. De blokperiode, de spanning, de proclamaties … het komt allemaal terug!

Maar ik herinner me ook nog goed het gevoel dat volgt als je beseft dat je studieperiode erop zit. Als je je diploma van de hogeschool of universiteit in je handen houdt en je realiseert dat je nu de volgende stap moet zetten. Die naar de arbeidsmarkt. Je bent de eindmeet over, maar er staat meteen iets nieuws voor je klaar.

Flexibiliteit als kopzorg
Het kernwoord op de arbeidsmarkt van vandaag? Flexibiliteit. Zowel van de werknemer als de werkgever. En dat kan bij jonge medewerkers heel wat kopzorgen teweegbrengen. Hoe ver wil ik me verplaatsen voor een fijne job? Hoe belangrijk vind ik het om te werken in het vakgebied waarin ik gestudeerd heb? Welke vaardigheden moet ik nog onder de knie krijgen? Kan ik waarmaken wat mijn werkgever van me verwacht? Ben ik bereid om extra uren te werken om op te klimmen? Hoe houd ik een goede balans tussen mijn werk en mijn vrije tijd?

Geen ladder, maar een klimrek
Grenzeloze ambitie bij pas afgestudeerden … Ik kom het vaak tegen. En het doet me intens plezier, want ik herken het bij mezelf. Maar ik ben er tegelijk van overtuigd dat we niet meer rechtlijnig mogen denken over carrières. Ook daarin moeten we flexibel zijn. In haar boek Lean in! vergelijkt Sheryl Sandberg, COO van Facebook, een carrière met een klimrek in plaats van met een ladder. Een loopbaan hoeft geen steile klim te zijn naar de top van de ladder. Neen, in een carrière zet je af en toe eens een stap zijwaarts om te reflecteren, bij te leren of om je evenwicht opnieuw te vinden en dan ga je weer een beetje vooruit. Zoals op een klimrek.

Klimrek = minder druk, meer voldoening
Met deze filosofie starten op de arbeidsmarkt kan voor veel meer voldoening zorgen. En minder druk op de schouders. Want je wordt niet zo zeer gedreven door wat er op je loonbriefje vermeld is en welke functietitel er op je businesskaartje staat. Je groeit mee met je loopbaan, zoekt een balans en bouwt aan een carrière die je niet alleen professioneel, maar ook persoonlijk verrijkt. Zelfontplooiing als motor. Vanuit dat opzicht vond ik de keuze van Sophie Dutordoir heel inspirerend voor de jongste generatie op de arbeidsmarkt. Vorig jaar was zij nog topvrouw bij Electrabel. Dit jaar startte zij als kleine zelfstandige met Popeia, een Italiaanse delicatessenzaak. Van de carrièreladder getuimeld? Volgens velen wel. Maar voor mij is zij een prachtig voorbeeld van het klimrek.

Er zijn duizend-en-één tips te vinden voor wie is afgestudeerd en moet beginnen te solliciteren, te kiezen en af te wegen. Maar volgens mij is flexibel zijn in je keuzes en verwachtingen de allerbelangrijkste. En geef toe, is een klimrek niet zo veel leuker dan een ladder?

Deel dit bericht:

Ook interessant:

Benieuwd wat Hilde Peerlings nog meer te bieden heeft?

Aanbod

Media

Blog

Aanpak