Profiel in [O]magazine van UNIZO-Limburg

Focus, passie en volharding

LIVIA-winnares 2013 Hilde Peerlings innoveert autoverkoop Uit vier kandidaten koos UNIZO Limburg Hilde Peerlings als winnaar van de LIVIA- Award omdat zij vrouwelijke collega-ondernemers inspireert. En omdat ze op zeven jaar tijd een solide netwerk van autogarages heeft uitgebouwd. Hoe ze daarin slaagde? Door rigoureus vast te houden aan haar haarfijn doordachte strategle. Ze ontleedt elk complex probleem in al zijn onderdelen. Om die snel en uiterst efficiënt op te lossen. Bevlogen, analytisch en onverschrokken. Meteen de kenmerken die je nodig hebt om ‘er’ te geraken.

Glashelder doel

Hilde Peerlings: “Samen met mijn broer groeide ik op in het noorden van de provincie. En daar stippelde ik toen al precies uit hoe ik mijn toekomst wilde invullen. Mijn studies bijvoorbeeld, die zou ik tussen mijn 12de en 18de afwerken in de Hasseltse Normaalschool Kindsheid Jesu. En daarna wilde ik licentiaat Accountancy & Fiscaliteit in Gent studeren. En zo is het ook gegaan. Mét de praktische moeilijkheden die daarbij hoorden. Want er waren in de buurt van Lommel zeker gemakkelijkere oplossingen.”
“Na mijn studies maakte ik carrière bij Winterthur, een Europese verzekerings- gigant. Daarna werkte ik voor Fortis (Afidif, de verzekeringspoot van Fortis) waar ik opklom naar een respectabele directiefunctie. Ik kreeg een groot kantoor met een prachtig uitzicht over Brussel. Dé plek om mijn team van 120 medewerkers aan te sturen. Maar tegelijk een plek waar ik als werknemer aan de andere kant van de tafel zat. Een cruciale ervaring om nu efficiënter te reageren als werkgever. Net omdat ik zelf ondervond wat er belangrijk is om je goed te voelen bij een baas. Ik leerde er ook geloven in mijn eigen poten- tieel. Gesteund door een leidinggevende die een specifieke twinkeling in mijn ogen ontdekte en me aanmoedigde mijn grenzen te blijven opzoeken.”

Eigen uitdaging realiseren

“In 1999 slaagde mijn broer erin om me te overtuigen: ik wilde een nieuwe uitdaging- nieuwe grenzen opzoeken, weet je wel. En hij had dringend nood aan een extra kracht in zijn Ford-garage. Dat was in het begin bikkelhard. Al was het maar om de cultuurschok: ik miste plots mijn comfortabele bureau mét privacy. Maar op amper vijf jaar tijd realiseerden we een belangrijke groei. Die we ook konden vasthouden. Mooi, maar mijn honger was nog niet gestild. Dus kocht ik in 2005 een oud garagegebouw in het centrum van Lommel. En ik opende een onafhankelijke Volkswagen Audi-garage. Die groeide door keihard werken, ISO-audits behalen en héél voorzichtig omspringen met de beschikbare middelen.”

“De groei was ook d’leteren opgevallen, de officiële invoerder voor België van Volkswagen, Audi en Skoda. Ze hadden me in 2005 voorgesteld om een van hun officiële vestigingen in Overpelt over te nemen. Maar ik had niet voldoende middelen om daarop in te gaan. Zes maanden later was mijn eigen garage in Lommel zo groot geworden, dat ze die erkenden als officiële concessie. Ze boden me opnieuw aan om Overpelt over te nemen, van de vorige uitbater. Dat zag ik als de ultieme beloning voor al mijn geïnvesteerde tijd en het bewijs dat ik de juiste beslissing nam door op mijn manier te bouwen.”

“Daarmee heb ik niet gezegd dat je uitsluitend solo moet vliegen. Dat bewees ik vorig jaar via de fusie met de Groep Delorge. In Peter Guelinckx, gedelegeerd bestuurder van Groep Delorge, heb ik de ideale sparring partner gevonden. Het klikt zo wonderwel, omdat ieder zijn expertise heeft en we elkaar daarin ook volledig vertrouwen. Hij is bezig met de bouw van nieuwe vestigingen en de verbetering van huidige infrastructuren. Ik focus op het optimale samenspel tussen mensen en middelen. Zo komen je sterkste kwali- teiten perfect tot hun recht. En als je samen complementair bent, leidt dat tot een succesvolle duovlucht.”

Zet geen studenten maar zaakvoerders op je schoolbanken

(Be)leef je expertise

“Bepaal in welke sector je succes wilt boeken. En verdiep je dan in elk facet van dat vakgebied. Leer het jargon uit elke afdeling. Zorg ervoor dat je alle eigenheden persoonlijk leert oplossen. Ik besloot om een garage te openen. Dus wilde ik weten hoe je een auto verkoopt en hoe je de klant in dat proces begeleidt. Als je voor de eerste keer een ‘ja, oké’ krijgt, geeft dat een enorme voldoening. Daaruit put ik nu nog altijd inspiratie om ons team van 23 verkopers te coachen.”

“Maar ik heb met evenveel plezier in de werkplaats gestaan om te zien hoe de technici het onderhoud uitvoerden. En nu nog vind je me vaak met een hand- boek van een specifiek auto-onderdeel. Dat is écht studeren om bij te blijven. Niet dat ik dagelijks in de olie en de transmissievloeistof wroet. Maar ik wil wel begrijpen wat een technicus me komt vertellen, als hij een specifieke opdracht beschrijft. Alleen zo neem ik de juiste beslissingen – op korte en lange termijn. Dé garantie voor klantentevredenheid. En laat duidelijk zijn dat het me altijd om die tevredenheid te doen is. Want zonder klanten hebben we geen enkele drijfveer.”

“Daarbij spelen de medewerkers een cruciale rol. Want alleen een medewerker die zich perfect goed voelt, biedt een service die de klant apprecieert. Daarom investeer ik tot zelfs drie jaar intensieve opleiding voor nieuwe mensen op strategische plekken in de organisatie. Het is een langetermijnrelatie die je aangaat. In die tijd geef ik hen alle input die ze nodig hebben. En daarna is het aan hen om zichzelf maximaal te ontplooien. Als ze respijt bij me opbouwen, ben ik de eerste om te geven, als dat nodig is. Maar als ze alleen maar nemen… dan zijn ze aan het verkeerde adres. Maar dat lost zichzelf dan heel snel op.”

LIVIA-Award strekt vrouwen tot voorbeeld

UNIZO-Limburg koos Hilde Peerlings tot LIVIA-laureaat 2013, cen onderscheiding voor vrouwelijke ondernemers. Omdat ze succesvol haar ‘mannetje’ staat in de harde businesswereld. Ze haalde het in de finale van Patricia Robinne van Idearté en het duo Kim Hardy en Kim Severy van Mamzel.

Hilde Peerlings

 • Ir. Handelswetenschappen specialiteit lic. Accountancy-Fiscaliteit
 • Studeerde te Gent
 • Zaakvoerder van Delorge-Peerlings Groep
 • Woont in Hasselt
 • Alleenstaande
 • Motto: “Ga straight door het vuur, zonder omwegen recht op jouw oplossing af!”.
 • Commercieel voorbeeld:
  “Internetondernemers die de jonge gene- ratie op hún klantenwensen bedienen”
 • Inspirerende collega-ondernemer: “Grete Remen van Dambert, óók een LIVIA- winnares”
 • Favoriete muzick: “Voor elk moment kun je in de brede muziekwaaier een perfecte keuze maken”
 • Ontspanning na de werkuren: “Op zon- dagochtend een heerlijk kopje koffie drinken op een Hasselts terras, een stukje interessante lectuur of een pittige fiets- tocht… verkwikkend!”

Lees het volledige artikel.

Deel dit bericht:

Andere media-optredens

Benieuwd wat Hilde Peerlings nog meer te bieden heeft?

Aanbod

Media

Blog

Aanpak