<-- Twitter Summary card images must be at least 120x120px -->

Obstakels op uw ondernemerspad

Ik heb het al heel vaak gezegd, maar ik herhaal het hier graag nog een keer: ondernemen is fantastisch! U met hart en ziel inzetten voor uw bedrijf, kansen zien en benutten, risico’s nemen … Het maakt ondernemen heel boeiend. En dat heb ik vorig jaar zeker gemerkt. Want 2015 was voor mij persoonlijk een topjaar. Ik ging nieuwe professionele uitdagingen aan, ontmoette heel interessante mensen en mocht meewerken aan stimulerende projecten en boeiende opdrachten. Kortom: het was een jaar dat me vleugels gaf. 

En toch mogen we in tijden dat het ons als ondernemer voor de wind gaat, niet blind zijn voor de broosheid van ons succes. Want voor een ondernemer loeren de risico’s om de hoek. Een politieke beslissing, een sputterende economie of een financiële crisis: het zijn maar énkele voorbeelden van bedreigingen voor ons ondernemersgeluk. En natuurlijk kunnen ook familiale of medische tegenslagen een impact hebben op hoe we functioneren als ondernemer. Dat een goede gezondheid werkelijk boven alles gaat, zal voor mij de rode draad zijn in 2016.

Uw blik gericht op de toekomst

Komt u een obstakel tegen op uw pad? Weet dan dat u zeker niet alleen bent en blijf niet bij de pakken zitten. Maak gebruik van die karaktertrek die zo kenmerkend is voor ondernemers: veerkracht. Analyseer uw tegenslag, stel een plan van aanpak op, zoek hulp en vecht terug. Hou de moed erin en blijf geloven in het licht aan het einde van de tunnel. En vooral: zorg in de tijden dat het goed gaat, dat u als ondernemer gewapend bent om tegenslagen te overwinnen. Dat geeft rust en vertrouwen voor de toekomst. Dek u financieel goed in (met een ziekteverzekering en een gewaarborgd inkomen bijvoorbeeld) en zorg voor een plan B om de continuïteit van uw bedrijf te verzekeren als u even out bent. Want zoals u ongetwijfeld weet: the show must go on.

Tegenslagen als kans

Tegenslagen hoeven geen synoniem te zijn van kommer en kwel. Want een tegenslag kan ook kansen bieden. Het kan u verplichten om beslissingen te nemen die u anders nooit had durven nemen, of de weg in te slaan die u al zolang had willen inslaan. Kortom: een tegenslag kan u ook aanzetten om uw veilige haven te verlaten en nieuwe ondernemerszeeën te ontdekken en veroveren. En laat mij de menselijke kant niet vergeten. Een tegenslag brengt mensen dichter bij elkaar, dat weet ik uit ervaring. Wanneer u in de problemen zit, leert u uw echte vrienden kennen. Soms komt er bijzonder veel begrip en steun uit onverwachte hoek. Een zakenrelatie die u een hart onder de riem steekt, een professionele kennis die u in contact brengt met mensen die u kunnen helpen of een concurrent die u tegen alle verwachting in een helpende hand reikt.

Ook bij tegenslagen heeft het leven verrassingen in petto die u helpen om verder te gaan en uw problemen te overwinnen. Zit u in de ondernemershoek waar de klappen vallen, op zakelijk vlak of op het gebied van familie of gezondheid? Dan ben ik ervan overtuigd dat we als ondernemer de kracht hebben om onze rug te rechten en er vol goede moed – en eventueel met de nodige hulp – tegenaan te gaan. Want een ondernemer vergaat niet!